SNELLE LEVERING * Indien op voorraad
Authorized dealer   |   OPRUIMING

De fabrikant van de bekende SDR Airspy-R2, Airspy HF + en de SDR Sharp-software heeft de HF + verder ontwikkeld: de HF + "Discovery" voor kortegolf en VHF. 

De Airspy HF + Discovery werkt van 500 Hz tot 31 MHz en van 60 tot 260 MHz.


Net als bij de Airspy HF +, werkt de "Discovery" als een "Zero-IF" SDR.


Het ontvangen signaal wordt direct gemengd in het LF-bereik. Deze techniek vermijdt veel van de problemen van klassieke ontvangers, maar stelt de ontwikkelaar ook voor nieuwe uitdagingen.


De Airspy HF + Discovery gaat deze uitdagingen aan door gebruik te maken van drie analoge tuners. Voor de tuner bevinden zich zowel vaste banddoorlaatfilters als bewegende filters.


Net als bij de 'HF +' zijn de mixers ontworpen als harmonische onderdrukkingsmixers en zorgen zo voor een buitengewoon goede lineariteit en spectrale zuiverheid van het gedownmixte signaal.


Dit is belangrijk voor de gevoeligheid, want hoe schoner dit signaal is, hoe kleiner de kans dat een zwak signaal in de ruis verloren gaat. Voor de digitalisering worden zeer krachtige AD-converters gebruikt. De daaropvolgende decimatiefasen (DDC) gebruiken verschillende methoden om de datasnelheid te verminderen (decimeren). Het resultaat is een zeer effectief anti-aliasing-filter met een reductie van ongeveer 108 dBc. Het resulterende signaal heeft een resolutie van 18 bits, die vervolgens wordt geschaald naar 16 bits voor verzending via de USB 2-interface.
Een dergelijk ontvangerconcept vereist een zeer nauwkeurig werkende AGC om de best mogelijke gevoeligheid en een hoog dynamisch bereik te bereiken. Hier regelt de software van de Airspy HF + Discovery's microcontroller de versterking in elke fase van de tuner en de daaropvolgende filters en versterkers.


Het resultaat is een dynamisch bereik van ongeveer 113 dB, praktisch 110 dB (op kortegolf). Dit is een uitstekend resultaat voor zo'n compacte ontvanger in deze prijsklasse.


De gebruiker profiteert van de zeer goede lineariteit en het hoge dynamische bereik doordat het ontvangen spectrum veel schoner en vrij van artefacten is. Handmatige regeling van de versterking is niet nodig, evenmin als het gebruik van verzwakkers, voorversterkers, selectieve bandfilters, enz.
Naast de uitstekende RF-eigenschappen hebben de ontwikkelaars ook een opmerkelijke ruisonderdrukking bereikt op het LF-niveau. Hier wordt de storende ruis in een nuttig signaal grotendeels geëlimineerd zonder de verstaanbaarheid te verminderen en zonder al te veel artefacten in de NF.
Als een ander hoogtepunt van de Airspy HF + 'Discovery' biedt de gratis "SpyServer" -software een eenvoudig te installeren externe server. Hier kan een kleine computer (een goedkope Raspberry Pi of iets vergelijkbaars) de functie van de server overnemen waarmee de Airspy HF + 'Discovery' is verbonden. De ontvangen gegevens zijn dan op de gebruikelijke manier via het netwerk toegankelijk, zelfs met meerdere abonnees tegelijkertijd. Het verschil met andere webgebaseerde concepten is dat IQ-gegevens daadwerkelijk worden verzonden, die vervolgens kunnen worden verwerkt door de gebruikelijke SDR-software met alle plug-ins. U wordt niet gehinderd door de beperkingen van een webbrowser als SDR-software

Software
De Airpy HF + 'Discovery' kan worden gebruikt met veel verschillende programma's op verschillende besturingssystemen. SDR # is waarschijnlijk een van de beste omdat het van dezelfde ontwikkelaar komt.
SDR # (Windows)
SDR-console (Windows)
GQRX (Linux, MacOS)

Alle programma's die een ExtIO.dll gebruiken, kunnen worden gebruikt (bijv.HDSDR, Studio1, Elad FDM-SW2 enz.)
Hier is de broncode voor een ExtIO.dll-bestand dat geschikt is voor de Airspy HF + 'Discovery. Er is ook een afbeelding (compilatie) van dit bestand beschikbaar, maar deze is nog niet voldoende getest. Met de verdere verspreiding van de SDR Airspy HF + Discovery zullen er meer providers worden 

Schrijf een beoordeling

Opmerking: HTML is niet vertaald!
    Slecht           Goed
Validatie

Airspy HF+ Discovery SDR Rx

  • Merk: manufacturer
  • Productcode: airspydisc
  • Beschikbaar: 2 - 5 dagen
  • € 235,90

  • Excl. BTW: € 194,96